Kambriyen Dönem (541-485 MYA)
Kambriyen patlaması Kambriyen Dönemi sırasında farklı yaşam formlarındaki ani artıştır. Kambriyen Patlaması 541 milyon yıl önce meydana gelmiştir ve modern hayvan gruplarının çoğunun ortaya çıkmasını sağlayan yaşamın büyük ve hızlı çeşitlenmesini ifade eder.
Kambriyen Patlaması'ndan önce Dünya'da sadece birkaç büyük hayvan vardı, ancak o zamandan itibaren her türden canlı ortaya çıktı. Farklı yaşam türlerinin bu denli hızlı patlamaya neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir.
Atmosferdeki oksijen artışı hayvanların daha da büyümesine ve DNA'larındaki değişikliklerin yeni şekillere evrilmelerine izin verdi. (Hallucigenia, Anomalocaris, Opabinia, Haikouichthys, Wiwaxia tarzı canlıalr bu devirde evrimleşti.)
Bu hayvanlar yeni yaşam tarzları geliştirmeye başlamış, birçoğu eski okyanuslarda yüzmeye ya da yuva yapmaya başlamıştır. Göz gibi özellikler de ilk kez evrimleşmiştir.
Gezegenimiz Pannotia olarak bilinen küresel bir süper kıta daha küçük plakalara ayrılıyordu. Deniz seviyelerindeki dalgalanmalar bir dizi "buzul çağına" yol açtı.
Eklembacaklılar ve yumuşakçalar da dahil olmak üzere okyanusta yaşayan birçok omurgasız hayvan başarılı oldu. Bitkiler henüz evrimleşmemişti.
Yorumlar
Yorum Gönder